25. maaliskuuta 2013

Kuvassa: Henna Mantere


Oman tien kulkija Henna Mantere on valmistunut aikoinaan Lapin yliopistosta taiteen maisteriksi. Hän on muotoilija, jonka päämateriaalina toimii tekstiili. Hän on mm. suunnitellut Jokipiin Pellavalle sisustustekstiilejä sekä tehnyt paljon erilaisia tekstiiliteoksia. Myös esimerkiksi Hullu Poro Areenan esirippu on hänen käsialaansa, jonka yrittäjäneuvos Päivi Palosaari onkin ollut Mantereelle yksi merkittävimmistä opettajista elämänsä varrella.

Lapsuudesta asti häntä on kiehtonut veto kansanomaisiin tekstiileihin erityisesti suomalaiseen traditioon sekä luonnonmateriaaleihin. Opiskelujen ohella niiden tutkiminen vain syveni. 


Vaihto-opiskelu Skotlannissa sai hänet ennakkoluulottomaksi, University of Dundeen Constructed Textiles -osastolla oleminen aukaisi silmiä jossa aito silkki ja muovipussit sopivat ongelmitta samaan kudelmaan.

Mantere on edelleen syväjuurinen pohjalainen: koti ja navettaan saneerattu ateljee sijaitsevat lapualaisessa pihapiirissä, jota esivanhemmat ovat asuneet 1500-luvulta asti.

Mantereen synteettisestä materiaalista valmistetuista Frost-valaisimissa ja luonnonmateriaaleista toteutetuissa teoksissa paljastuu välitön yhteys: halu tutkia materiaalin ominaisuuksia ja muokata sitä sen omilla ehdoilla.


Frost- valaisinperhe syntyikin vahingossa kun hän rakensi vuonna 2009 Puolassa, Torunin CoCa-museossa EROC hankkeen taidennäyttelyyn installaation "Melting together". 

Paikassa tuntui ristiveto. Slaavilainen mentaliteetti, kommunistinen historia ja moderni, länsieurooppalainen kehitys. 

"Se provosoi minua tutkimaan, voisinko tuottaa sekalaisista, joskin epähaluttavista lähtökohdista jotakin kiinnostavaa, kaunista ja haluttavaa?"

Materiaaleiksi löytyikin muovipohjaisia aineksia, joita hän työsti sananmukaisesti sulattamalla niitä yhteen. Käytössä oli pakkausjätettä, kirpputorilöytöjä ja uutta materiaalia. Näiden lisäksi valo - tulevaisuudenusko. Vaaleat ainekset toistivat valon ja varjot tavalla, joka pyysi kokeiluihin.

Syntyi installaatio, joka kavalsi tekijänsä: muotoilija loi valaisimia. Teoksen kaunis valo lumosi yleisön ja koukutti tutkimusmatkalle, jonka aikana syntyi Frost-valaisinmallisto. Nollasarja oli messuesittelyssä vuonna 2010. Valaisinten lumovoima vain vahvistui.


"Huomasin olevani löytöretkellä."Henna Mantereen Frost-mallisto saatavilla Designverkkokaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti